sâmbătă, 30 aprilie 2011

Maratonul Nordul Moldovei - prima editie 30 apr. 2011


Bike route 911206 - powered by Bikemap 


Maratonul Nordul Moldovei – prima ediţie

În calitate de organizator trăiesc sentimentele unui maraton MTB altfel. Pornesc de la o idee, o celorlalţi colegi de la clubul GEOS, apoi cum prindem timp, cum pornim să alegem cea mai bună rută. Relieful de lăngă Botoşani e deluros şi parţial împădurit. Rute pentru agrement sunt o grămadă, dar pentru un traseu mai tehnic e nevoie de multă imaginaţie. Dar problema serioasă nu e legată de traseu ci de cum faci rost de bani şi aprobările necesare.
            Pentru bani am scris un proiect amplu la primărie şi am solicitat finanţare. Nu vreau să fiu neapărat răutăcios, dar evenimente sportive în care orice om de rând poate să facă mişcare sunt foarte puţine şi modeste în organizare. Din câte cunosc eu, sportivii de la karate, automobilism şi airsoft reuşesc să facă evenimente regionale şi naţionale. Am o problemă cu eficienţa autorităţilor, dar pot spune din propria experienţă că omul sfinţeşte locul. Primăria Botoşani a fost de partea evenimentului şi m-a sprijinit prompt în lupta cu alte autorităţi mult mai inflexibile. Totuşi aprobarea a doar 3000 lei la aşa un eveniment e descurajator. Pun acest aspect pe seama faptului că nu prea au înţeles amploarea evenimentului. Au fost asociaţii cu ceva istoric în Botoşani care au primit finanţare similară cu a noastră pe evenimente cel mult locale. Într-un top al incompetenţei pot pune fără remuşcări  - Conducerea inspectoratului Judeţean al Poliţiei Rutiere Botoşani condusă de „remarcabilul” tovarăş Zmău. Nu e vorba de incompetenţă ci poate de delăsare sau chiar rea voinţă. Prima intenţie e să descurajeze, apoi vine etapa când ţi se cere aprobări peste aprobări (Direcţia drumuri şi poduri, poliţia rutieră romănă, inscrierea evenimentului la federaţia de ciclism etc.), apoi se invocă lipsa de personal disponibil ca în final după ce mergi cu agenţii să le prezinţi traseul să stai cu emoţii că sunt de acord să te conducă. Am avut noroc totuşi cu agenţii tineri care au prezentat obiectiv propunerea mea, unii chiar au fost entuziaşti. Consider că s-au consumat prea multe resurse de timp, relaţii şi intervenţii pentru doar 2 km de drum national blocat pe parcursul a 10 min.
    În ziua de 30 aprilie 2011, la ora 10 din faţa liceului A. T. Laurian din Botoşani, 123 de ciclişti au luat startul la „Maratonul MTB Nordul Moldovei”. Prima greşeală organizatorică a fost când primii 2 ciclişti de la tura scurtă s-au prezentat la sosire şi aici încă nu era nici un banner de sosire montat. O a doua greşeală a fost a unui arbitru de-al nostru care la bifurcarea dintre tura scurtă cu cea lungă a ratat 2 ciclişti care au luat-o aiurea. Au mai fost probleme şi cu furtul sau distrugerea marcajelor, dar aici nu poate fi vina numai a organizatorului.
            Concluziile sunt pozitive, între timp a trecut şi oboseala aşa că sunt optimist pentru la anul.

Niciun comentariu: