duminică, 23 august 2015

Bucovina Maraton ediția a II-a (22.08.2015) prin Riders Club - Gura Humorului

Bucovina Maraton ediția a II-a (22.08.2015) prin Riders ClubAm vrut să menționez acest eveniment mai ales prin calitatea traseului de la tura scurtă. Relieful Obcinelor Bucovinei cu toate că nu excelează prin altitudini, au o creastă bine împădurită și cu versanți foarte abrupți. La ediția din 2014 s-a mers pe o idee bună iar acum în 2015, lucrurile au devenit și mai bune. La tura scurtă a fost compilată partea frumoasă de la tura lungă de anul trecut plus două coborâri noi, lungi, tehnice și antrenante.
O problemă a rămas și anul acesta nerezolvată și nici nu prea văd o rezervare... Pârtia de schi de la Humor, e o investiție costisitoare reprezentată de telescaun, parcare, restaurante și magazine. Cum iarna e tot mai scurtă și clienți tot mai puțini, autoritățile au propus această zonă ca loc de start și sosire pentru acest eveniment. Problema e că traseele de concurs sunt dincolo de apa Moldovei și dincolo de oraș, iar Gura Humorului e traversat de E85, un drum destul de aglomerat.
Așadar să vă povestesc cum a decurs treaba.
Plecăm dimineața de la magazinul Activ Explore din Botoșani în formație de 4 oameni: doi la tura lungă: Ionuț Funduianu și Nelu Târzioru și doi la tura scurtă: George Catargiu și Valeriu Catargiu (subsemnatul). După formalitățile de înscriere și salutări la toți prietenii din Humor, Botoșani, Rădăuți, Suceava, Iași, București și Miercurea Ciuc, pornim toată lumea cu poliția în față spre oraș. N-am mai prins bariera la tren ca anul trecut așa că dau ”șpan” în spatele poliției până la ieșirea din oraș. Cu toate că nu am făcut cine știe ce efort pulsul e foarte ridicat, aprox 170! Intru pe forestier de unde începe prima urcare lungă dar ușoară. George alături de 6-7 cicliști pornesc susținut la deal. Eu mă lupt cu pulsul mare și renunț să plec în urmărire. Mă bucur sincer când mă salută Tavi cu noul lui Felt 70 (29er), e vesel, plin de energie. În față e Adrian Ciuhan de la Bike Mania din Iași care știu că ”duce” cam același ritm cu mine. Trag să-l prind, merg cu el până ce pulsul mai coboară puțin așa că plec spre un grup de la Suceava Pedalează. Nu pot depăși pe noroi alunecos așa că stau cu ei. Simt că s-au terminat șansele mele la podium și continui doar de plăcere. Prima coborâre e foarte frumoasă, prind chiar un mic avans. Urmez o șosea spre satul de polonezi, Pleșa. Aici mănânc un gel și mă pregătesc moral de cea mai grea urcare a traseului. Mă ajung din spate niște băieți pe care nu-i știu, și care pun pressing pe mine să trag mai tare. Anul ăsta mi s-a părut urcarea mai grea mai ales din cauză că nu prea am timp și motivație să mă dau cu bicicleta.
Cunosc urcarea așa că înainte de biserică accelerez și dus sunt cam 2 km! În pădure, pe creastă sunt iar ajuns de urmăritori care trag la maxim. Pe o coborâre dificilă cad aiurea și pierd 1 minut cu scosul unei bucăți de lemn dintre spițe și pinioane. Mai pier încă un minut cu necesități fiziologice și sunt ajuns de urmăritorii urmăritorilor mei. E timpul să mă pun pe pedalat!
Urmează o creastă cu urcușuri și coborâșuri nenumărate, toate solicitante unde rămân doar cu Ionuț Daniliuc (Botoșani) în formă foarte bună și Aurelian Muntean (Suceava). Trag cam la 80 % din capacitate cu o marjă pentru momentul când va veni vremea să mă desprind. După ce depășesc un băiat de la Bike Plus măresc ritmul pe ultimele urcări apoi dau drumul la frâne pe coborâre. Ratez o bifurcație la dreapta și pierd cam 2 minute prețioase. Mă dau cât pot de tare peste rădăcini și praguri de piatră până la o poiană. Cât pe ce să cad pe o ravenă la intrarea în oraș, iar cu greu ies dintr-o tufă de trandafiri apoi dau ”maxim” pe asfalt. În față văd un semafor care se schimbă din galben în ROȘU și...nu pot sa cred, am de așteptat cam 60 secunde!!! Pe la secunda 10 deja suntem 3 oameni la semafor, toți la acceași categorie de vîrstă. Le spun la flăcăi: - Super Tare ! Avem parte și de un sprint final pe șosea!
Am ochit o trecere printre două tiruri care așteptau la semafor, apoi ”pedală dură” până la parcul Ariniș, păzit de doi polițiști care-mi fac semne să ”o las mai moale”?! Sunt prea multe obstacole, nu risc să mă uit în spate! La pod e prea multă lume! Trec în goană pe bicicletă pe podul suspendat și sprint în picioare spre sosire. Experința mea la șosea a făcut clar diferența, pentru că trec relaxat linia de sosire. Deci e nevoie și de antrenamente pe șosea. Toată agitația asta a avut și o finalitate, am prins locul 3 la podium la 30 - 39 ani!
La sosire mă așteaptă cei din față, George, Ștef, Sebi, toți oameni de podium. George m-a lăsat să aflu de la alții că a luat locul 1 la general.
   Felicit pe toată lumea, cu dedicație pentru Ionuț Daniliuc care a luptat la greu și pentru colegii noștri de la tua lungă (foarte solicitantă) apoi merg la organizatorul principal Dănuț Florea sa-l felicit pentru traseu. La premiere mai toată lumea cu care am vorbit era mulțumită mai ales de coborârile prin pădure pe poteci. Poate pun bicicleta în mașină și fac și tura lungă.
Mai multe informații despre acest eveniment aflați aici:
 http://www.ridersclub.ro/ro/competitie-ciclism/bucovina-mtb-maraton-2015

Niciun comentariu: