miercuri, 2 aprilie 2008

Martie 2008 - Targul de Turism - Romexpo

Cu toate că e off topic , la sfârşit de martie am mers la Bucureşti la târgul de turism să prind tendinţele şi ofertele pe sezonul de vară 2008. Cu gândul la summitul NATO care urma imediat după târg, am preferat să vin cu trenul. Asta a fost o mare greşeală pentru că la târg m-am umplut de cataloage şi pliante de tot felul. Am stat la finii mei unde am intrat în posesia primului meu DSLR - Olympus E410. La Romexpo târgul era organizat la pavilioanele secundare. Destul de vizibilă e Bulgaria care a avut un staff numeros cu o grămadă de agenţi, apoi cum era de aşteptat, Grecia a fost puternic mediatizată. Tunisia n-are nici 3 ani de când s-a remarcat ca destinaţie pentru români, iar acum e printre favorite gratie a 4 touroperatori: Tunisiana, Best Reisen, Kartago şi Tez. O puternică ofensivă pentru sezonul actual vine din Cipru, destul de şters în anii anteriori. Romantic, Paralela 45, dar şi centre pentru promovarea turismului din Cipru au avut standuri vizibile. Turcia, a doua destinaţie a românilor (dacă între timp nu a fost depăşită de Bulgaria) a prezentat stand propriu alaturi de touoperatorul Mister Peter. Fibula pare a fi lider pe aceasta destinaţie mai ales ca are chartere cu plecare nu numai din Bucuresti. Nu stiu anul asta daca reusesc dar posibil la anu la ajung in Alpii Iulieni. Am cautat Slovacia şi Polonia cu zona Tatra dar nu au fost la târg.
Făceam o comparaţie intre produsele de promovare a Slovenilor şi Croaţilor cu cele ale Romaniei. Acele zeci de milioane de euro tocate nu se regasesc nicaieri. Intrati pe site-uri de fotografi profesionisti romani să vedeţi ce poze faine au postate cu referire la România şi frunzăriţi apoi cataloagele de prezentate a României să vedeţi poze de prin anii '80, 90, sau cautaţi pe net site-uri de prezentare a României din surse guvernamentale. http://www.mturism.ro/ super anost cu o gramadă de text în care arată ce tari suntem noi aştia de sus. Ce pagina de start e aia???? şi ăsta http://www.romaniatourism.com/index.html care arată bine dar pozele alea din galeria foto nu se măresc şi au un semn de copywrite cât toată poza. Le naiba! se putea organiza un concurs de fotografii pe teme diferite: Maramureş, Delta..., oameni şi locuri, spiritualitate etc. şi li se dădeau ca premii excursii prin ţară.
Imi aduc aminte de o fază comico-tristă, că acum 7 ani, când ministerul turismului era vis-a-vis de Casa Poporului am cerut o adresă de e-mail de contact. Era acolo o gagică bună, reţin că avea nişte unghii lungi deosebite şi care încerca să mă convingă că adresa de e-mail e confidenţială!!! ...iar în final a recunoscut că nu o ştie! În tot acest timp mă gândeam oare cum foloseşte hârtia igienică cu unghiile alea? N-am mai intrebat-o că am dat de admin. de reţea care m-a lămurit doar cu prima întrebare.
În ultima zi aveam deja prea multe cataloage iar cu Bogdan şi Mariana am plecat iniţial spre mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti, să tragem cu arcul. GPS-ul "Ioana" a lui Bogdan a dat chix aşa că am ajns într-o pădure oarecare unde am deprins noţiuni elementare de tras cu arcul. Bogdan are un arc profesional cu reglaje şi sistem de ochire. Nu e treabă uşoară să tragi cu arcul, iar forţa cu care se înfing săgeţile e letală. Tehnica arcului e mult mai complexă decât la armele de foc la care grija e doar să fixezi cuiul cătarei pe cătare. După această experienţă, arcaşii lui Ştefan au crescut mult în ochii mei.

Un comentariu:

hedonist_angst spunea...

Normal ca nu investesc baietii in niste fotografii mai reusite... asta ar costa bani, bani care desi existenti ar fi redirectionati catre cei care fac campaniile de promovare nu in buzunarele lor. :)
P.S.: Tare remarca despre unghiile tipei.. Eu cred ca totusi a gasit o metoda (sau periuta de unghii e nelipsita in poseta ei- if you catch my drift)