miercuri, 5 martie 2008

Februarie 2008 - Munţii Bistriţei

Februarie 2008 - Muntii Bistritei


Sfârşitul acesta de februarie e lipsit de zăpadă dar sper să prind din abundenţă sus pe munte în Orientali.
În dimineaţa zilei de 29 feb, plec la ora 5 dimineaţa din Botoşani cu Cristi, cumnatul meu, în munţii Bistriţei. Ideea de a merge acolo a fost a lui Cristi, pentru că eu insistam tot pe munţii Rodnei unde am lăsat treaba neterminată din noiembrie anul trecut.
Ajungem pe la 9:30 în autogara Vatra Dornei şi imediat prindem un microbuz spre Broşteni. Pe la 10:15 min suntem la cabana Zugreni. Informaţiile de care dispunem sunt sumare, pentru că nu s-a publicat o harta turistică a acestor munţi. Suntem conştienţi că traseul cu plecare din Zugreni poate fi dificil din cauza diferenţei mari de nivel pe o distanţă foarte mică şi pentru că arată destul de spectaculos priviţi din Giumalău sau Rarău. O doamnă de la cabană ne arată pe un copac un marcaj bandă roşie şi ne avertizează că avem de trecut un baraj. Bucuroşi că marcajul e foarte bun, aplicat probabil vara trecută, ajungem la barajul cu pricina. Treaba aici poate fi periculoasă dacă pe pragul de 50 cm lăţime ar putea fi gheaţă sau polei. Ne strecurăm greu cu rucsacii, iar Cristi trebuie ajutat. Imediat în pădure începe poteca pe nişte praguri de stâncă apoi tot prin pădure pe panta înclinată. După o oră de urcuş ajungem şi noi la zăpadă. Avem de furcă cu gheaţa de pe potecă pentru că nu ne-am luat colţarii cu toate că acasă aveam 2 perechi. Ajungem şi la zăpadă, dar pădurea deasă nu prea ne dă voie la peisajele din jur. Mai prindem câteva frânturi din cupola masivă a Giumalăului. La 2 ore de la plecare suntem pe o creastă ascuţită împădurită şi prin zăpadă cam de 30 cm. Ajungem şi la zăpadă mare iar aici părăsim creasta din cauza cornişelor şi a jneapănului des acoperit de zăpadă. Zăpada e imensă aici si ca să nu scufundăm până-n talie megem in patru labe sau chiar târâş. Efortul aici e epuizant, iar cele trei tentative de a ieşi în creastă sunt neinspirate. Menţinem versantul vestic până ce zăresc un început de gol alpin cu versanţi abrupţi. Înnotăm din greu spre creastă apoi căţăram nişte praguri de stâncă până pe Bogolin (1750m alt.), unul din obiectivele planificate. Cristi dă semne vizibile de oboseală aşa că hotărâm să punem cortul pe creastă într-o zonă ferită de vânt. Versanţii vestici ai Bogolinului şi Pietrosului Bistritei arată mai spectaculos decât mă aşteptam, cu un perete de stâncă impresionant. Admir dintr-un unghi inedit creasta Giumalăului şi pe cea a Rarăului. Dinspre Călimani se observă o platformă de nori de altitudine care înaintează spre noi. Lângă cort mă chinui să pornesc primusul cu gaz lampant dar nu prea vrea aşa că bem apă călduţă din termos şi asteptăm întunericul ca să dormim.
Am dormit bine doar că mă mai trezeam din cauza vântului care zguduia cortul din când în când. Dimineaţa avem parte de ceaţă deasă şi vânt năprasnic. Insist la Cristi să continuăm creasta ca să putem coborâ la Rusca pe o potecă mai uşoară dar Cristi nu vrea decât să coborâm pe unde am venit, pe aceleasi urme. Rămâne aşa şi începem coborârea. Treaba prin zăpadă merge snur pentru că e frig iar zăpada a prins crustă. Alunecăm tare pe gheaţă şi mai iau şi nu scap fără trânte. Când se termină zăpada avem probleme serioase cu gheaţa de pe potecă. Panta e inclinată şi alunecările pot fi periculoase. Nu putem se evităm căzăturile iar unele dintre ele au fost spectaculoase, cu rostogoliri şi plonjări spre orice ne putea reţine din alunecare. Am avut noroc şi de data asta. Nu mai las niciodată colţarii acasă! Ajungem istoviţi la pasajul de stâncă şi la baraj. După ce treversăm realizăm că plouă destul de tare şi că suntem uzi. Ne schimbăm, bem un ceai fierbinte apoi prindem o ocazie până la Vatra Dornei. După masa suntem în autobuzul de Botoşani iar în Botoşani, in taxi îmi pierd căciula mea preferată şin polartec original.

3 comentarii:

Dudian spunea...

Ai prins vreodata vreme buna pe munte?? Cred ca s-ar rasuci in mormant Bacovia daca ti-ar vedea pozele, umezeala, noroi, apa, cenusiu...m-am uitat la vreo albume si in toate vremea e de tot cacatul. alex

Dudian spunea...

la vreo 10 albume

Vali spunea...

Chiar ma intrebam cam cate zile cu vreme buna sunt la munte intr-un an? 10 sau 15 sa fie?