duminică, 18 octombrie 1998

Octombrie 1998 - Cheile Bicazului din Hasmas


Din Iasi plecam eu cu Paul Covalschi, Magda si Nazi la o tura de catarare in cheile Bicazului. Ne cazam intr-o camera la mansarda cabanei Cerbu din Lacu Rosu.
In prima zi urc cu Paul traseul Central (4A) din peretele Suhardului, urcam fara probleme pe o zi superba de toamna. In dupa amiaza zilei coboram in chei si ne apropiem timid de traseul Fisura Neagra (5B) unde incercam precauti doar prima lungime. In timp ce eu cu Paul cataram, Marga si Nazi faceau ture de drumetie prin zona cheilor.
In ziua urmatoare ne propunem sa urcam Piatra Altarului pe Creasta Estica (4A). O luam prost si ajungem la intrarea in Cheile Laposului, mai aproape de intrarea in traseul Petriu (4B). In timpul unei sarituri peste apa Laposului scap ghidul "Trasee Alpine in Carpati, editia a-2-a" direct in apa. Din fericire il gasesc dupa prima cascada dar "umflat" ca o paine. Pierdem ceva timp pana gasim calea cea buna si intram in traseu direct in lungimea a treia. Aici intalnim o echipa in asteptare si alta undeva in fata pe traseu. Am onoarea sa fac cunostinta cu renumitul alpinism Dumitru Chitanu din Bacau, celebru pentru turele sale solitare iarna. Cataram si noi cand ne vine randul, admirand impresionanta deschidere pe care o avem spre cheiile din jur. Sus la crucea de pe Piatra Altarului, avem o alta priveliste spre cheile Laposului si Peretele Mariei. Am avut noroc cu cei din fata pentru ca ne-au explicat pe unde se fac rapeluri de coborare. Seara Nazi se ocupa de cartea mea uscand filele pe soba.

In ultima zi coboram cheile la "Gatu Iadului" unde mai facem niste incercari pe traseul "Finala 68'" care e mult peste puterile noastre din acea perioada. Continuam sa parcurgem cheile si sa analizam peretii cu alte trasee pana ce ajungem si in zona cheile Sugau si culmea Muncelu. Din localiatea Bicazul Ardelean luam autobuzul spre casa. In autobuz ne intalnim din nou cu domnul Dumitru Chitanu si stam si ascultam fascinati aventurile sale pe munte.
Oct.1998 -Catarare in Hasmas si Cheile Bicazului

Niciun comentariu: