luni, 28 august 2006

August 2006 - Munţii Bihor

Speo-aug2006 - Apuseni M.

M-am întors relaxat din Apuseni iar toate amintirile mele sunt minunate. Am plecat prin direcţia taberelor Botoşani înpreună cu tineri voleibalişti la o tabără tematică la Arieşeni, pe valea Arieşului, în munţii Bihor. Mergem toată noapta cu trenul până la Alba Iulia, după care ne plimbăm prin cetatea în curs de restaurare până ce la amiază vine un autocar al organizatorilor. Din toate direcţiile se adună puştani are umplu la refuz maşina. Am sesizat şi prezenţa discretă a unor profesori cam de aceeaşi vârstă cu mine. Vreme bună, drum pitoresc, voie bună... sunt în vacanţă!
  Satul Arieşeni e foate răsfirat pe culmile şi văile din jur. Tabăra noastră e plasată central la drumul naţional, un pic cam prea la stradă. Se fac prezentările şi cunoaştem oameni deosebiţi din întrega ţară. Organizatorii şi coordonatorii taberei sunt: Lili Şandru şi Cristi Ciubotărescu. Oameni de care am căpătat un deosebit  respect.
   În zilele de tabără am vizitat o grămadă de locuri pe care sigur nu le-aş fi văzut dacă mergeam pe cont propriu: Peştera lui Ionele, Gheţarul de la Scărişoara, Peştera Zgurăşti, Satul Pătrăhăiţeşti, Peştera Urşilor etc. Cum tabăra are ca temă fotografia în peşteri, am poposit îndelung în subteran, cu trepiedul şi lămpile cu acumulatori după noi. Peştera lui Ionele am vizitat-o în totalitate, la fel şi la Gheţarul de la Scărişoara, unde am avut avantajul cu domnul doctor Cristi să putem coborâ direct printre formaţiunile de gheaţă.
Marea descoperire şi fascinaţie a însemnat pentru mine peştera Zgurăşti, un aven care coboară adânc spre un imens portal la baza căruia se afla un lac verde. Între lac şi tavanul foarte înalt, s-a format un mic nor, o adevărată provocare pentru noi, fotografii.
Satul Pătrăhăiţeşti e undeva pe nişte plaiuri înalte la peste 1000 m alt. la poalele muntelui masiv Biharia (1848 m alt.), prin locuri uitate de timp. Am prins oamenii la cosit înbrăcaţi în haine tradiţionale, am asistat la o casă tradiţioală la o demonstraţie de cântec la tulnic, m-am bucurat de frumuseţea şi simplitatea acestor oameni.
Seara ne strângem în sala de mese în faţa unui videoproiector la o bere şi la o analiză constructiv-distractivă a pozelor de peste zi.
La finalul taberei, la focul de tabără am rememorat clipele şi locurilor frumoase care le-am vizitat şi faptul că tot ce e frumos durează puţin.
Salut cu mult respect pe noii mei prieteni: Sebi, Lili, Cristi, Oskar, Nausica,

Un comentariu:

Matei spunea...

salut mi-au placut mult pozele, as fi interesat sa aflu care fost traseul pe care l-ati urmat si ce locatii ati vizitat.. doresc sa ajung si eu anu asta in Apuseni
multumesc